Ηωσινόφιλο κοκκίωμα (Ιστιοκυττάρωση από κύτταρα Langerhans) .

  • Kαλοήθης οστική βλάβη που χαρακτηρίζεται από πολλαπλασιασμό κυττάρων του Langerhans,
  • Το Ηωσινόφιλο κοκκίωμα αποτελεί την εντοπισμένη μορφή της ιστιοκυττάρωσης Χ
  • Η εντόπιση του στις γνάθους συνήθως αφορά τις οπίσθιες περιοχές και μπορεί να είναι μονήρης ή πολλαπλή. Η εκδήλωση του στα οστά των γνάθων είναι σχετικά συχνή. Υπολογίζεται ότι οι γνάθοι προσβάλλονται, σε ποσοστιαία αναλογία περίπου 15-20% του συνόλου των ασθενών που πάσχουν από ηωσινόφιλο κοκκίωμα.
  • Ακτινογραφικά εμφανίζεται σαν μονόχωρη διαύγαση, με σαφή ή κάπως ασαφή όρια που εντοπίζεται ακρορριζικά ή περιρριζικά των δοντιών με ζωντανό πολφό. Οι διαστάσεις των διαυγάσεων, φτάνουν τα 1-2 cm σε διάμετρο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, είναι μεγαλύτερες. Με την υπολογιστική τομογραφία διαπιστώνεται η ύπαρξη οστεολυτικών αλλοιώσεων συνήθως πολλαπλών με ασαφή και σκοροφαγωμένα όρια, διάτρηση και λύση των φλοιωδών πετάλων της γνάθου ή του εδάφους του ιγμορείου άντρου και επέκταση της αλλοίωσης στους παρακείμενους ιστούς.
  • Κλινικά το ηωσινόφιλο κοκκίωμα, εμφανίζεται πολύ συχνά, με εικόνα νόσου του περιοδοντίου. Συνήθως, τα παρακείμενα με την εστία της νόσου δόντια, παρουσιάζουν ευσειστότητα και σε προχωρημένα στάδια αποπίπτουν.
  • Η πρόγνωση για το ηωσινόφιλο κοκκίωμα είτε για το μονήρες είτε για την πολλαπλή μορφή της νόσου είναι καλή αλλά ορισμένες φορές η νόσος υποτροπιάζει.

Περιστατικό 1

Ηωσινόφιλο κοκκίωμα στην κάτω γνάθο

Περιστατικό 2

Ηωσινόφιλο στην άνω  γνάθο (Ίδιος ασθενής με το περιστατικό 1).

Περιστατικό 3

Ηωσινόφιλο στην άνω και στην κάτω γνάθο.