DDMFR

Βασικές αρχές Διαφορικής Διάγνωσης .

Για τη σωστή διαφορική διάγνωση, η βλάβη θα πρέπει πρώτα να ταξινομηθεί σύμφωνα με τα ακτινογραφικά/απεικονιστικά χαρακτηριστικά της. Η ταξινόμηση αυτή επιτρέπει την ομαδοποίηση παθολογικών καταστάσεων με παρόμοια ακτινογραφική εικόνα και κατά συνέπεια τον περιορισμό του αριθμού των παθήσεων σε κάθε κατηγορία για τη διευκόλυνση της σωστής διαφορικής διάγνωσης.

Η ταξινόμηση των οστικών βλαβών σε μεγάλες ομάδες με κοινά ακτινογραφικά χαρακτηριστικά γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

01. Ακτινογραφική εικόνα ή βαθμός ακτινοδιαπερατότητας

Ο σχετικός βαθμός της ακτινοσκίασης ή ακτινοδιαύγασης μιας βλάβης σε σύγκριση με το περιβάλλον φυσιολογικό οστό ποικίλει και εξαρτάται από τη φύση της παθολογικής εξεργασίας.

02. Εντόπιση και έκταση βλάβης

Η εντόπιση και η έκταση μιας βλάβης με σημεία αναφοράς τα δόντια, ή τα ανατομικά μόρια παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη φύση της υποκείμενης κατάστασης.

03. Σχήμα βλάβης

Το σχήμα μπορεί να παρέχει πληροφορίες για την έκταση και τον ρυθμό ανάπτυξης της βλάβης.

04. Ορια βλάβης

Τα ακτινογραφικά όρια μιας αλλοίωσης συνήθως είναι ενδεικτικά για τη φύσης της και μπορεί να βοηθήσουν στη διαφορική διάγνωση μεταξύ καλοήθων, κακοήθων ή φλεγμονωδών καταστάσεων.

05. Επίδραση της βλάβης στο περιβάλλον οστό

Σημαντικά χαρακτηριστικά κατά την εξέταση μιας ακτινογραφίας είναι η δομή των οστικών δοκίδων και η επίδραση της βλάβης στη Lamina Dura ή σε άλλα ανατομικά στοιχεία των γνάθων.

06. Επίδραση της βλάβης στα φλοιώδη πέταλα του οστού.

Η επίδραση μιας βλάβης στα φλοιώδη οστικά πέταλα μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τη φύση της παθολογικής κατάστασης.

07. Επιδράσεις στα παρακείμενα δόντια

Η επίδραση μιας βλάβης στα παρακείμενα δόντια ποικίλλει ανάλογα με τη φύση της διαδικασίας. Μια βλάβη μπορεί να μην έχει καμία επίδραση στα γειτονικά δόντια ή μπορεί να οδηγήσει σε μετατόπιση ή απορρόφηση των ριζών.

08. Αντίδραση του περιοστέου

Μια βλάβη μπορεί να προκαλέσει περιοστικές αντιδράσεις και αυτό μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τη φύση της υποκείμενης νόσου.