Οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική αρθρίτιδα) .

  • Η οστεοαρθρίτιδα της ΚΓΔ είναι αποτέλεσμα των ενδοαρθρικών διαταραχών (χρόνια μετατόπιση του δίσκου), τραύματος ή της λειτουργικής υπερφόρτωσης. Συνήθως εμφανίζεται μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής. Οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρούς ασθενείς ηλικίας 20 έως 40 ετών, μετά από τραυματισμό στην περιοχή της ΚΓΔ.
  • Η αναλογία γυναικών προς άνδρες είναι περίπου 7: 1
  • Συμπτώματα: πόνος και ευαισθησία στους μύες και στην κροταφογναθική διάρθρωση κατά την ψηλάφηση των και κατά τη διάνοιξη του στόματος. Μειωμένη διάνοιξη, παρέκκλιση και ερπυστικοί (κρυγμώδεις) ήχοι και κατά τη διάνοιξη του στόματος.
  • Απεικονιστικά χαρακτηριστικά: Επιπέδωση, διάβρωση των συμπαγών πετάλων, εμφάνιση οστεοφύτων στην κεφαλή του κονδύλου, καθώς και μείωση του διαρθρίου χώρου. Σε εξεσημασμένες οστεοαρθρίτιδες παρατηρείται σκλήρυνση των οστικών επιφανειών της ΚΓΔ (κόνδυλος, γλήνη και πρόσθιο αρθρικό φύμα), απορρόφηση της κεφαλής του κονδύλου και οστική επαφή της κεφαλής του κονδύλου με την κροταφική γλήνη (με το στόμα κλειστό) και του κονδύλου με το πρόσθιο αρθρικό φύμα (με το στόμα ανοικτό).

Περιστατικό 1

Η νόσος του Lyme είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τα βακτήρια Borrelia. Οι άνθρωποι συνήθως προσβάλλονται από τη νόσο του Lyme από το δάγκωμα ενός κρότωνα που μεταφέρει τα βακτήρια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στις αρθρώσεις προκαλώντας αρθρίτιδα με έντονο πόνο και πρήξιμο (κυρίως ετερόπλευρη)

Περιστατικό 2

Οστεοαρθρίτιδα ΚΓΔ

Περιστατικό 3

Εξεσημασμένη οστεοαρθρίτιδα της δεξιάς ΚΓΔ. Μειωμένος διάρθριος χώρος, οστική επαφή κονδύλου-γλήνης, διαβρώσεις του φλοιού του κονδύλου,ψευδοκύστεις και σχηματισμός οστεόφυτων.

Περιστατικό 4

Εξεσημασμένη οστεοαρθρίτιδα Δεξιάς και Αριστερής ΚΓΔ