Ανωμαλίες σχήματος .

  • Σύντηξη: προκύπτει από την συνένωση δύο γειτονικών οδονττικών σπερμάτων κατά την διάπλασή τους. Μπορεί να αφορά όλο το μήκος ή μόνο τις μύλες ή μόνο τις ρίζες. Ακτινογραφικά απεικονίζεται μία ασυνήθιστη μύλη σε μέγεθος και μορφολογία καθώς και ρίζα με ασυνήθιστο σχήμα ή πολλαπλούς ριζικούς σωλήνες.
  • Διδυμία: Πρόκειται για ατελή ή πλήρη διαχωρισμό του οδοντικού σπέρματος με αποτέλεσμα το σχηματισμό δύο ξεχωριστών μυλών με κοινή ρίζα ή και δύο ξεχωριστών δοντιών.  Ακτινογραφικά απεικονίζεται μια ευμεγέθης μύλη με ενιαίο ή μερικά διαρεμένο πολφικό θάλαμο και διευρυμένο ριζικό σωλήνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύντηξη και η διδυμία δεν μπορούν να διακριθούν.
  • Συνοστεΐνωση ριζών: οι ρίζες δύο παρακείμενων δοντιών είναι συνδεδεμένες μόνο στην οστεΐνη.
  • Οδοντικός Εγκολεασμός ή Οδούς εντός οδόντος: Πρόκειται για έμπτυξη του αδαμαντινικού επιθηλίου  εντός της πολφικής κοιλότητας. Τα περισσότερα περιστατικά ανακαλύπτονται κατά την ακτινογραφική εξέταση όπου παρατηρείται ανώμαλο σχήμα της οδοντικής μύλης που συνήθως περιέχει μια ακτινοδιαυγαστική περιοχή με ακτινοσκιερό περίγραμμα που ομοιάζει με οδοντικό σπέρμα.
  • Ταυροδοντισμός: Η ανωμαλία αυτή χαρακτηρίζεται από δόντια με επιμηκυσμένη μύλη και κοντές ρίζες. Το υποπολφικό τοίχωμα και ο διχασμός των ριζών εντοπίζονται περισσότερο ακρορριζικά από τα φυσιολογικά δόντια.
  • Στρεβλοδοντία: Πρόκειται για υπερβολική κάμψη των ριζών ή του αυχένα του δοντιού.

Περιστατικό 1

Σύντηξη δοντιών και οστική απώλεια στην υπερώια επιφάνεια.

Περιστατικό 2

Σύντηξη άνω γομφίων και περιακρορριζική αλλοίωση.

Περιστατικό 3

Οδοντικός Εγκολεασμός ή Οδούς εντός οδόντος στον πλάγιο τομέα της άνω γνάθου.

Περιστατικό 4

Παραδείγματα με Οδοντικό Εγκολεασμό.

Περιστατικό 5

Διδυμια 48, κλινική και ακτινογραφική είκόνα.

Περιστατικό 6

Στρεβλοδοντία. Ανώμαλη κάμψη ρίζας.