Δομή δοντιών .

  • Ατελής Αδαμαντινογένεση: είναι συγγενής ανωμαλία της αδαμαντίνης που οφείλεται αποκλειστικά σε γενετικά αίτια και δεν συνοδεύεται με άλλες εκδηλώσεις στα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού. Ταξινομείται κλινικά σε 4 κύριους τύπους, Τύπος Ι Υποπλαστικός, Τύπος ΙΙ Ατελούς ωρίμανσης,  Τύπος ΙΙΙ Ατελούς ενασβεστίωσης, Τύπος ΙV Ατελής ωρίμανση-Υποπλασία με ταυροδοντία. Ακτινογραφικά απεικονίζονται δόντια με ανώμαλη μύλη, λεπτό στρώμα αδαμαντίνης, υποπλαστικά ή ελλείποντα φύματα και με διαστήματα μεταξύ τους.
  • Ατελής Οδοντινογένεση: είναι γενετική ανωμαλία που αφορά κυρίως την οδοντίνη, αν και η αδαμαντίνη μπορεί να είναι λεπτότερη από το φυσιολογικό. Ο τύπος Ι σχετίζεται με την Ατελή Οστεογένεση και συνυπάρχουν σκελετικές ανωμαλίες. Ο τύπος II είναι παρόμοιος με τον τύπο Ι αλλά επηρεάζει μόνο την οδοντίνη χωρίς σκελετικές αλλοιώσεις. Ακτινογραφικά απεικονίζονται: κοντές ρίζες,  ελαττωμένη διάμετρος στον αυχένα, μερική ή ολική εξάλειψη των πολφικών θαλάμων και των ριζικών σωλήνων και μειωμένη ακτινογραφική αντίθεση της οδοντίνης.
  • Τοπική Οδοντοδυσπλασία (δόντια φαντάσματα): είναι μια σχετικά σπάνια κατάσταση κατά την οποία τόσο η αδαμαντίνη όσο και η οδοντίνη είναι υποπλαστικές ή υπασβεστοποιημένες. Η κατάσταση αυτή προσβάλλει μερικά ή όλα τα μόνιμα και τα νεογιλά δόντια μιας περιοχής, συνήθως ενός τεταρτημόριου. Ακτινογραφικά τα δόντια απεικονίζονται σαν ‘δόντια φάντασμα’ (ghost like), λόγω της λεπτής οδοντίνης, της απλασίας των ριζών και της διόγκωσης του μυλικού θαλάμου και των ριζικών σωλήνων. Η αδαμαντίνη είναι συχνά τόσο λεπτή και ατελώς ενασβεστιωμένη που μπορεί να μην εμφανίζεται ακτινογραφικά.

Περιστατικό 1

Ατελής Αδαμαντινογένεση τύπου ΙΙΙ (ατελούς ενασβεστίωσης) σε κορίτσι 9 ετών.

Περιστατικό 2

Ατελής Οδοντινογένεση σε αγόρι 16 ετών

Περιστατικό 3

Τοπική Οδοντοδυσπλασία (δόντια φαντάσματα)