Οστεονέκρωση της γνάθου σχετιζόμενη με φάρμακα .

    • Η οστεονέκρωση της γνάθου που σχετίζεται με φάρμακα είναι μια σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να προκληθεί από τη χρήση φαρμάκων όπως τα διφωσφονικά, η δενοσουμάμπη και κάποια αντιαγγειογενετικά ή άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία νεκρωτικού οστού το οποίο δεν επουλώνεται μετά το πέρας 8 εβδομάδων, πολλές φορές μετά από κάποια οδοντιατρική επέμβαση ή τραυματισμό.
    • Συνήθως εμφανίζεται στην κάτω γνάθο, ιδιαίτερα στις οπίσθιες περιοχές, και λιγότερο συχνά στην άνω γνάθο. Σπανιότερα, η νόσος μπορεί να επηρεάσει και τις δύο γνάθους.
    • Η διάγνωση της οστεονέκρωσης γίνεται με βάσει το ιστορικό του ασθενούς (καταγραφή λήψης φαρμάκων) καθώς και με έναν συνδυασμό κλινικών και ακτινογραφικών ευρημάτων. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου τα κλινικά ευρήματα ποικίλλουν από απουσία εμφανούς φλεγμονής έως παρουσία εκτεταμένων περιοχών εκτεθειμένου νεκρωτικού οστού.
    • Η υπολογιστική τομογραφία (CT) και η υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT) είναι σημαντικές εξετάσεις για την ανίχνευση πρώιμων οστικών αλλαγών σε αρχικά στάδια της νόσου.
    •  Ακτινογραφικά ευρήματα: Συνήθως παρατηρείται οστεολυτική βλάβη με ασαφή και σκοροφαγωμένα όρια, η οποία έχει προκαλέσει λύση και διάτρηση των συμπαγών πετάλων της γνάθου. Συχνά διακρίνεται εντοπισμένη ή εκτεταμένη σκλήρυνση του οστού, καθώς και περιοστική εναπόθεση. Επιπλέον, εντός των οστεολυτικών βλαβών μπορεί να παρατηρηθούν διάσπαρτα οστικά απολύματα, τα οποία δημιουργούν την εικόνα της μικτής αλλοίωσης. Σε προχωρημένα στάδια, οι βλάβες μπορούν να διηθήσουν τα παρακείμενα ανατομικά μόρια.

Περιστατικό 1

Οστεονέκρωση της κάτω γνάθου λόγω λήψης διφωσφονικών φαρμάκων.

Περιστατικό 2

Οστεονέκρωση της άνω και της κάτω γνάθου λόγω λήψης διφωσφονικών

Περιστατικό 3

Ο ίδιος ασθενής της  προηγούμενης περίπτωσης 18 μήνες αργότερα. Παρατηρείται σημαντική άυξηση των αλλοιώσεων τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο.